péntek, július 21, 2017

Cornell Jegyzetelési Technika

Sziasztok!
A mai bejegyzésben az egyik kedvenc jegyzetelési módszeremről lesz szó, a Cornell-módszerről. A hat lépésből álló technikát az 1950-es években fejlesztette ki Walter Pauk, a Cornell Egyetem egyik professzora, a módszert végül a How to Study in College című bestseller könyvében mutatta be. A módszerben valójában nincs semmi különleges, aki szeret jegyzetekről készült képeket nézegetni tumblrön, az már biztosan találkozhatott vele, csak esetleg nem tudta, hogy ez a neve. 


Hogyan kezdj bele?

A képen látható módon bontsd három részre a lapot.
  • A lap bal oldalára készíts egy oszlopot, körülbelül hat centi méter hosszú legyen. Angolul ez a rész a Cue Coloumn nevet kapta, ide órán ne írj semmit, később lesz rá szükség.
  • A jobb oldai, vastagabb oszlopba kerülnek majd az órai jegyzetek
  • A lap aljára egy körülöbelül 4-5 centiméteres magasságba kerüljön még eg margó, ez lesz az Összegző rész. 
Ha ezzel megvagy, nincs más dolgod, mint órán lejegyezni a hallottakat vagy ha tankönyvből jegyzetelsz, elkészíteni a jegyzetet. A lapokat számozd be, hogy később könnyebb legyen keresni és rendszerezni.

Milyen jegyzetet készíts?

Walter Pauk könyvében azt írja, hogy ez teljesen tetszőleges, hiszen tanórától, tanártól és tanulótól is függ, milyen típusú jegyzet kerül ide.
Használhatsz felsorolásokat, diagramokat, táblázatokat, rövidítéseket. A lényeg, hogy minél átláthatóbb legyen, illetve, amire mindenképp figyelni kell, hogy az összetartozó dolgok egy helyre kerüljenek, ne keverj bele nem oda tartozó információt.
Jegyzetelj kulcsszavakban, minél tömörebben, hogy csak a megtanulandó információ szerepeljen a lapon!
Ha az előadó nagyon gyorsan beszél vagy bármilyen más okból lemardsz a jegyzetelés során, ne hagyd abba, mindenképp folytass, csak a kimaradt információnak hagyj helyet!

Egészítsd ki a jegyzetet, minél hamarabb!

A kép nem saját, katt a képre az eredeti oldalért! :)
Óra utáni szünetben, esetleg otthon tanulás után szánj időt arra, hogy a kimaradt információt pótold. Ilyenkor még sokkal frissebb az élmény, mintha napokkal vagy esetleg hetekkel később próbálnád pótolni a hiányzó részeket. Hogy hogyan tedd ezt meg?

Keresd meg a tankönyben!

Ez a legegyszerűbb módszer és nem mellesleg, egyik leghasznosabb szerintem. Egyrészt, leellenőrizheted a jegyzetedet, hiszen lehet, hogy valamit félre írtál/hallottál órán. Azonban egyetemen sokszor előfordulhat, hogy a tanár olyan információt mondott el, ami nem szerepel a feladott olvasmányokban, ilyenkor érdemes megkérdezni egy olyan szaktársunkat, akiről tudjuk, hogy pontos és megbízható jegyzeteket készít.

Szűkítsd le a tananyagot!

A kép nem saját! Katt a képre az eredeti oldalért!:)
Ehhez a bal oldali oszlopra lesz szükséged. Írj az anyaghoz kapcsolódó kérdéseket, főleg olyanokat, amik azokat az információkat célozzák meg, amiknek megértése nehézséget okoz. Nem csak kérdéseket lehet ide írni, én például jobban szeretem kulcsszavakban összefoglalni, miről szól az adott rész. 
Kérdések és kulcsszavak mellett használhatsz különböző jeleket, például felkiáltójelet, ha olyan  rész következik, ami kiemelt fontosságú, kérdőjelet, ha nehezen érthető részről van szó, ez teljesen rád van bízva. Fontos, hogy számodra érthető és mindemellett egyértelmű legyen a jelzés.

Mi a haszna ennek a lépésnek?

A jegyzet leszűkítése nem csak a következő lépésben lesz kulcsfontosságú, de a tananyag elsajátításában több előnye is van:
  • Erősíti a memóriát
  • Folytonosságot eredményez - A jobb oldali kép ezt remekül példázza, hiszen láthatjuk, hogy a különböző információk hogyan következnek egymásból. Egyfajta útvonalat kapunk általuk, ami alapján hatékonyabban tudunk tanulni.
  • Átláthatóbb lesz a tananyag, ezáltal is könnyebben letisztulnak számunkra a jelentések, mögöttes tartalmak.
  • Összefüggéseket vehetünk észre - Érdemes egyébként nem csak egy oldalra korlátozódni, és bizonyos kulcsszavak mellé írni, melyik korábbi tananyaghoz kapcsolódik. Vegyük például a történelmet, ami remekül megmutatja, hogy különböző eseményeknek több következménye is van, gondoljunk csak uralkodói rendeletekre és következményeikre. Ha összekapcsolunk korábbi tananyagokat, sokkal könnyebben átláthatunk dolgokat, megérthetjük a történelem alakulását.
Ha ezzel a résszel megvagy, következhet a negyedik lépés, amihez egy üres lapra lesz szükséged.

Próbáld emlékezetből felidézni a tanagyagot a kulcsszavak és kérdések segítségével!

Az előbb említett fehér lappal takard le az órai jegyzeteket úgy, hogy a bal oldali oszlop látható maradjon. A kérdések alapján próbáld saját szavaiddal elmondani a tananyagot. Közben is ellenőrizheted magad, de akár utána is megnézheted, miket hagytál ki, mi ment nehezebben. Az előbb említett jeleket most is használhatod, jelöld meg azokat a részeket, amikkel problémád akadt.

Reflektálj a tanultakra!

Miután végeztél, szánj 5-10 percet arra, hogy átgondold az előbb elsajátított információkat. Walter Pauk azt tanácsolta a könyében, hogy olyan kérdéseket tegyél fel magadnak, amikkel tudatosíthatod magadban a tanultakat. 
Mi a jelentősége ennek a tananyagnak?
Hogyan alkalmazhatom ezeket az információkat tanulmányaim során?
Mit tudtam korábban is?
Miken alapszanak ezek az infók?
Hogyan kapcsolódnak össze?
Mi a mögöttes tartalmuk?

Összegezz!

25.05.2017// If you can’t stop thinking about it, don’t stop working for it. 🎧 L'enfant sage - Haje
A kép nem saját, katt rá az eredeti oldalért! :)

Az utolsó lépés a tanultak összegzése, amihez az alsó részhez lesz szükség. Tanulás közben könnyen elveszhetünk apró részletekben, amik bár nagyon fontosak, végső soron mégis az a kérdés, hogy a lényeget megértettük-e, el tudjuk-e mondani saját szavainkkal, miről tanultunk.
Az alsó részbe tehát foglald össze röviden, miről szólt a tanult anyag. Nem kell részletekbe menni, tényleg csak nagy vonalakban kell összefoglalni, minél tömörebben. 






Köszönöm, hogy elolvastátok ezt a bejegyzést, remélem tetszett és alkalmazni fogjátok ezt a módszert. Én nagyon szeretem, sokkal hasznosabbnak tartom, mint a normális módszert. Nem csak, hogy átláthatóbb, de tényleg segíti a megértést, tanulás során pedig egyfajta térkép áll rendelkezésünkre, aminek segítségével jobban tudunk tájékozódni az anyagban, könnyebben találunk meg információkat.

Forrás:

Walter Pauk - How to Study in College - a könyv elérhető ezen a linken.

1 megjegyzés:

  1. Szia, ez a technika ismerős. Ami kicsit nyugottabb jegyzetelést biztosít, ha felveszem hanganyagra, mert utána tudok hallgatni, kiegészíteni, esetleg jobban kihallom a hanglejtésből, h mi az igazán fontos rész az előadó számára!

    VálaszTörlés

Follow Us @soratemplates