péntek, június 10, 2016

Hogyan tanulj szóbelire?


Sokan feleslegesnek tartják azt, hogy gimi alatt évekig folyamatosan tanuljanak, mondván szóbelik előtt lesz egy egész hónapjuk megtanulni a tételeket. Na most, ha egy átlagos érettségiről beszélünk emelt szint nélkül, az akkor a magyar-töri kombót tekintve hatvan tételt jelent. Húsz irodalom, húsz nyelvtan, húsz történelem. Ez már önmagában rengeteg, aztán ehhez vegyük hozzá az esetleges ötödik tárgyat, ami további tételeket jelent, aztán vegyük még hozzá, hogy az egy nyelvi szóbelit, amire bár nem tudsz így felkészülni, de fontos, hogy időt szakítsunk rá, aztán arról, hogy valaki emeltezik, még nem is beszéltem. Rengeteg időt igényel, hogy megtanuljuk a tételeket, főleg hogy emelten van olyan is, hogy nem is adnak tétel címeket, csak témaköröket, ami megint csak több tanulnivalót ölel fel.
Kétségtelenül nehéz dolga van annak,  aki csak melegedni járt az órákra az elmúlt években, de hogy őszinte legyek, annak sem sokkal könnyebb, aki rendszeresen tanult. Bár az utóbbinak inkább ismétlésről van szó, de mégis rengeteg információt kell megjegyezni, ami nyilván nem megy olyan könnyen.
De remélem a következő pár tipp hasznotokra válik!
Első és legfontosabb, a időbeosztás. Bár már június van, de szerintem nem kezdtek el még olyan sokan tanulni a középszintű szóbelikre, így ez a tipp még hasznos lehet. Oszd be, melyik tételt melyik nap szeretnéd megtanulni, egy nap alatt hány tételt szeretnél megtanulni, kidolgozni, átismételni. Ehhez próbáld tartani magad, hiszen ha egy kicsit is elcsúszol, nagyon nehéz lesz behozni a lemaradást és nem lesz időd az ismétlésre.
Te dolgozd ki a tételt! Igen, tényleg egyszerű beírni a google-be, hogy "Magyarország az első világháborúban tétel" és biztosan ki fog dobni egy csomó találatot, de nem jó megoldás. Az én töri tanárom erre például kifejezetten allergiás, egyedül az ő általa tanított régi diákok tételeit fogadja el, semmi mást. Érdemes megkérdezni tanáraidat a szóbelik előtt, mire érdemes figyelned, hogyan építsd fel a tételt, középszinten ugyanis ez akadály (és egyben nagy előny is, tanártól függően) lehet, ha a tanár gondolatmenete szerint kell haladnod. Vedd elő korabeli füzeteidet, ha a tanáraid előrelátóak voltak te pedig figyeltél órán, lehet odalesz írva egy-egy vázlat elejére, hogy "tétel". Az órai füzetek mellett a tankönyv is hasznos lehet. Ezeket gyúrd össze. Akkor, ha órán a tanároddal közösen kidolgoztátok őket, akkor szerencséd van és ezzel a lépéssel nem is kell törődnöd. (Azonban a kedved szerint újraírhatod őket, hogy szép színes legyen és igényes)
Ne magold be! Elég unalmas tipp, de mindenképp említésre méltó. Próbáld az információkat külön elraktározni, nyugodtan készíts cetliket fontosabb fogalmakból, évszámokból vagy életrajzi adatokról, a vizsgáztató ugyanis nem arra lesz kíváncsi, hogy pontosan elmondasz-e mindent, amit kidolgoztatok, hanem, hogy a fontosabb információkat tudod-e. Persze mindezeket szépen kell neki tálalnod, kell egy logikai sorrend, ami szerint haladnod kell, érdemes ezt is memorizálni. Hogy ezt hogy értem? Vegyünk például egy irodalom tételt, ez általában így fest: "Életrajzi adatok, Stílusirányzat jellemzése, esetlegesen történelmi háttér, a mű elemzése" Így ha tegyük fel, Petőfit húzod, rögtön eszedbe jut, hogy a romantikát is jellemezned kell, máris le tudsz írni egy csomó mindent erről, amit később az elemzésnél is felhozhatsz.
Emelt szinten náluk van egy hivatalos javítókulcs, minden tételhez le vannak írva, mire kell odafigyelniük, az alapján pontoznak majd. Középszinten is biztos van a tételeknek egy fő váza, amiket mindenképp el kell mondanod. A cetlizés tehát azért is segít, mert a fontosabb információkat tényleg megtanulod, másrészt nem csak szóról-szóra bemagolod a tételt első betűtől az utolsóig, hanem használható tudásod is lesz róla, jobban elraktározódik az agyadban a tananyag.
Mindig legyen nálad egy tétel! A 21. században nem okoz gondot senkinek a dokumentumok azonnali elérése, így természetesen egy hatalmas mappát sem kell magaddal hurcolnod, elég ha az egyik felhőtárhelyre feltöltöd a tételeket vagy csak rátöltöd őket telefonra. Sokszor gondoljuk úgy, hogy "ma sincs időm tanulni" de ez hülyeség, a helyszín és az időpont nem lehet akadály; mi sem egyszerűbb, mint a buszon, buszmegállóban, vonaton, a pláza előtt, egy kávézóban előkapni telefonunkat és átolvasni az egyik tételt.
Ezeket már egyszer megtanultad, tehát nem most kell elsajátítanod a négy év tananyagából kiválogatott tudást. Próbáld felidézni, amikor tanultátok - mondjátok, hogy nem vagyok az egyedüli bolond, aki sok tételnél arra is emlékszik, melyik teremben mondta el a tanár, milyen poénokat fűzött hozzá vagy hogy melyikből feleltem én -, kötni hozzá valamit. Sokkal jobban fog menni, hiszen személyesen is "kötődsz" a tételhez, ami elsőre furán hangzik, sőt még másodjára is, de számomra mindig sokkal jobban megy az, ami nem idegen tőlem.
Mondd fel otthon, próbáld el! Ha kell, kérd meg szüleidet, testvéreidet, a boltban az eladót, a szomszédnénit vagy csak ültesd le magad elé a kisállatod és mondd el nekik. De ne csak "felmondd", próbáld előadni, elképzelni hogy éppen vizsgahelyzetben vagy, tegyél bele formális "most pedig rá szeretnék térni a békeszerződésre..." típusú mondatokat. Ezzel is tanulsz, nem mellesleg magára a vizsgára is felkészülsz.
Írd le még egyszer! Nem, nem kell elejétől a végig leírnod minden egyes szót, elég ha csak a főbb gondolati egységeket felvázolod magad előtt, amikor ismételsz vagy felmondod magadnak a tételt. Ha végeztél, vesd össze a kidolgozott vázlatoddal. Kihagytál valami fontosat vagy mindent tudtál? Ebből ez is kiderül.
Tedd félre az internetet! Igen, nagyon jó érzés megnyugtatni magunkat a közösségi oldalakon azzal, hogy mások is le vannak maradva, de mondok valamit. Így még inkább lemaradsz. Kifogásokat gyártani is könnyű, megkérdezel pár osztálytársad, hogy ők mit tesznek bele az adott tételeben és hopp a harmadik epizódot nézed egy random sorozatból vagy youtube-on nézel értelmetlenebbnél értelmetlenebb videókat. Ezek valós veszélyek, velem is megtörténtek. Itt jön a képbe az egyik korábbi bejegyzésemben említett Forest alkalmazás, ami számítógépen is remekül működik, google chrome-ra innen tölthetitek le. Itt is beállíthatjátok, melyik oldalakat tiltsa le (facebook, twitter, tumblr, youtube, weheartit, pinterest és társai rögtön mehetnek a tiltólistára) és sokkal könnyebb dolgod lesz. Mégis, ki szeretné megölni azt a kis fácskát?
Ne tanuld túl magadat! Nem az a cél, hogy belebolondulj a tételsokaságba, nem kell mindent szóról-szóra tudnod. Ne ijesztgesd magad azzal, hogy egy gondolat nem jutott eszedben, élesben úgy sem lesz időd mindent elmondani. Épp ezért próbálj pihenni is! Tarts köztük pihenőket, mozogj néha. Minden tétel között adj magadnak 10 percet, amikor lemész sétálni, iszol vagy eszel keveset. Nagyon fontos ez, én személy szerint az éjszakai tanulást sem ajánlom, ha valaki akkor szeret tanulni, akkor hajrá.

Remélem hasznosnak találjátok ezeket a tippeket és nem késtem el nagyon velük. Kitartást és sok sikert minden érettségiző sorstársamnak!

2 megjegyzés:

  1. Szerintem eddigi legjobb bejegyzésed.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, ezzel most nagyon feldobtad a napomat! Nagyon szépen köszönöm, örülök, hogy így gondolod, főleg azért, mert én ezt különösen gyengének éreztem. Remélem tényleg tudtam segíteni, sok sikert a vizsgákhoz :)

      Törlés

Follow Us @soratemplates