szombat, március 19, 2016

hogyan adj elő közönség előtt


Ismeritek azt az érzést, amikor kiselőadás közben remeg a kezetek, idegességetekben a lábatokkal doboltok, a hangotok el-elcsuklik, közben állandóan félrebeszéltek, dadogtok, mintha beszédhibások lennétek és egyszerű szavakat nem tudtok kimondani? Sajnos én is.
Sokan irigyeljük azokat az embereket, akik teljes magabiztossággal képesek kiállni nem csak egy osztály, hanem idegen vizsgabizottság vagy akár az egész iskola elé, ha ünnepségen vagy egyéb iskolai eseményen neki kell beszédet mondani. A legkisebb izgalom, félelem látszatát sem mutatva, egyenes háttal, tökéletes ruhákkal és frizurával kisétálnak az elé a sok fürkésző szempár elé, majd a lehető legmagabiztosabb hanggal beszélni kezdenek. Arcukon mosoly, kezük nem remeg, nem bámulják folyamatosan a lapot, hanem tényleg, ahogyan azt nyelvtan órán retorika témánál is tanuljuk, kinéz a közönségre. Ha pedig felelésről van szó, a tananyag rögtön eszükbe jut, majd szépen megfogalmazva, logikai sorrendben előadják, nem félve attól, hogy rosszat mondanak. De ha esetleg így történik, azt is teljesen nyugodtan kezelik.
Az ilyen emberek sem ufók, és nekem elhihetitek, az összes ezzel járó problémát le lehet küzdeni. Persze nem egyszerű menet, nem lesz senkiből két nap alatt jó szónok (vannak emberek, akik hiába tudják, mit hogyan kell csinálni és alkalmazzák, még sem nyújtanak elég hatásos előadást, ez személyiségtől is függ) de legyőzhető az ezzel járó sok idegesség.
A mai bejegyzésben szeretnék pár tippet adni ahhoz, hogy hogyan tűnj te is magabiztosabbnak ilyen esetekben.

KEZDJÜNK AZ ALAPOKNÁL

Érdemes a legegyszerűbb dolgoknál kezdeni. Vannak olyanok, akiknél sajnos olyan szintű ez a fajta idegesség, hogy már akkor képtelenek nyugodtan válaszolni, mikor a tanár felszólítja őket tanórán.
Ennek persze pszichológiai okai is lehetnek, de azokhoz (még) sajnos nem értek, így nem is szeretnék senkinek kész diagnózist felállítani. Viszont úgy gondolom, ezekkel segíthetsz magadon, ha a te szíved is össze-vissza kezd el verni a mellkasodban vagy épp a tenyered kezd el gyorsan izzadni, esetleg beszédzavaraid jelentkeznek egy ilyen, látszólag egyszerű esetben.
Tedd fel magadban a kérdést: Mitől félsz pontosan?
Hogy rosszat mondasz és kinevetnek? Vagy hogy a tanár beír egy egyest, csak mert nem tudtál valamit? Vagy saját magad előtt buknál el?
Hidd el, a többiek is adtak már rossz választ körülötted, sőt, ha megfigyeled, ez elég gyakran előfordul. Ők viszont, ahogy sokszor én is, csak kinevetik magukat vagy gyorsan átgondolják, mit rontottak el. Lehet, hogy beszólnak majd neked és megpróbálnak megalázni, de ha látják, hogy neked ez nem árt, abbahagyják. Ez tényleg így van.
A tanár nem írhat be egyest, ha csak nem egy szadista Umbridge hasonmás tanít benneteket, de kétlem, hogy minden órán ez lenne a helyzet. Az iskolába tanulni járunk, a hibák pedig arra vannak, hogy kijavítsuk őket. Nem tudtad, hogy kell a vektorok skaláris szorzatát kiszámolni? Semmi baj, ha a tanárt megkéred órán vagy utána, biztos elmagyarázza. Az a dolga.
Sokkal jobb rossz választ adni, mint nem is válaszolni egyáltalán. A "nem tudom" válasz pedig senkinek nem segítség: így a tanár sem tudhatja, min kell változtatni, javítani.
Egyébként múlik rajta valami? Az ég világon semmi. Ha egy tényleg orbitális hülyeséget mondasz, másnap már senki nem fog rá emlékezni, maximum jó kis szállóige válik majd belőle. Ha látják, hogy te is nevetsz rajta, akkor nem fognak bántani.

SZÓBELI FELELÉS, KISELŐADÁSOK

Ez már tényleg sokkal nehezebb. Rengeteg érvet fel lehet sorolni a szóbeli felelések ellen, például, hogy nincs időd átgondolni a válaszaidat. Mindez igaz, szinte mindenki jobban szeret írásban felelni, de szóban ott vannak a metakommunikáció elemei, ezeket pedig ügyesen kihasználhatod. Így a tanárok mimikájától kezdve az azonnal javítás, tanári segítség lehetőségéig minden adott.
Otthon gyakorold el a feleletet/kiselőadást! Ha tudod, hogy másnap felelés vár rád egy adott anyagból, tanulás alatt kellőképpen begyakorolhatod a felelést. Állj fel, képzeld el, hogy több száz embernek, a tanárodnak akárkinek elmondod az anyagot. Figyelj a hanglejtésedre, jegyezd meg, mit miután fogsz elmondani. Így másnap, élesben sokkal jobban fog menni, amikor nem csak az információk, hanem a mondatok is a fejedben lesznek.
Ha prezentációt készítesz, csinálj otthon egy próbadia vetítést, hogy tudd, melyik diára mennyi időt kell szánni.
Zárd ki a többieket! Próbáld csak a tanárodat figyelni, a többiekre még csak rá se nézz. Ha valaki még csak kedvességből is, de rád mosolyog, az kizökkenthet a feleletedből. Ne velük foglalkozz!
Képzeld el, hogy otthon vagy! Egy számunkra kedves környezet, így a szobánk, a türelmesen, mosolyogva hallgató anyukánk arca biztos nem tölt el több szorongással. Tudatosítsd magadban, hogy neki mondod, otthon vagy és nincs tétje.

IDEGEN VIZSGABIZOTTSÁG

Ha érettségikor, nyelvvizsgán vagy egy versenyen idegen emberek előtt kell beszélni, nem sok embernek megy könnyen. Szerencsére, már volt időm kipróbálni magam ilyen helyzetben, de eddig mindig beleestem a fenti "hibákba." Nem is olyan régen egy irodalom versenyen kellett egy adott témáról beszélnem. Hiába nyugtattam magam azzal, hogy az iskolában, ismerős környezetben mindez könnyen ment, de mikor sorra kerültem, szinte elfelejtettem beszélni. Nem tudtam kimondani a szavakat, félrebeszéltem, majd volt egy harminc másodperc, amikor mintha kikapcsoltak volna. Aztán, utána nyugodtan tudtam folytatni.
Mi kell ahhoz, hogy magabiztosnak tűnj?
Gondold azt, hogy egy ismerős környezetben vagy. Ha elképzeled, hogy a saját, jól megszokott iskoládban vagy a már ismert közegben, sokkal könnyebb lesz. A versenyem előtt például beszaladtam a gimnáziumomba, engem az is megnyugtatott, hogy ismerős arcokat láthattam,
Mielőtt kimész, gondold át az egészet! Mit fogsz először mondani? Milyen átvezető mondatok fogsz használni egyes témák között? Érdemes itt is mondatokkal elpróbálnod magadban. Nekem erre sajnos nem volt időm, ezért is izgultam ennyire.
Ne hadarj! Mondja ezt egy alapvetően hadaró ember. Ezen egyébként lehet javítani, persze gyakorlással. Olvass fel otthon hangosan, menni fog az!
A beszédedre koncentrálj! Próbáld ne úgy felfogni a helyzetet, mint beszélő-vizsgabizottság párost, hanem értelmezd át magadra és a tananyagra. Ha jó a téma, egyértelmű, hogy élvezni fogod azt, hogy beszélned kell róla. Ha nem, akkor is próbáld meg előadni úgy, mintha szeretnéd. Sokszor annyira lehet utálni egyes dolgokat, hogy pont ez adja hozzá a kellő lelkesedést. A kérdés az, hogy te tudsz-e belőle meríteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates