csütörtök, augusztus 25, 2016

Merre tovább? | senioryear

Sziasztok!
Mai bejegyzésem a továbbtanulásról szeretnék beszélni pár tippel mellékelve, amivel remélhetőleg pár kilátástalan végzős éve előtt álló diákon tudok segíteni. Akár akarjuk akár nem, a középiskola utolsó éve mindenképp el fog érkezni. Erre persze jobb minél hamarabb felkészülni, így a mai bejegyzésemet alsóbb éveseknek is ajánlom.



Úgy gondolom, nem elég utolsó évben azon gondolkodni, mihez kezdenénk magunkkal a későbbiekben. Persze mindezt baromi nehéz kitalálni, hiába megyek idén egyetemre, tele vagyok kérdőjelekkel és hatalmas bizonytalansággal. Ez talán teljesen természetes, így nem pánikolok. Van pár tervem, van egy irány, amerre elindulhatok, ha mást akarok, akkor még mindig van lehetőségem változtatni. Bár én még nem is vagyok olyan jó példa, mindig tele voltam tervekkel, sosem voltam az a típus, aki még azt se tudta eldönteni, melyik irányba érdemes elindulni. Ha azonban úgy érzitek, ti ezt sem tudjátok, higgyetek nekem, nincs mitől félni. Volt olyan osztálytársam, aki idén, tizenharmadikban sem tudta, mit kezdjen magával és az utolsó pillanatban talált ki valamit. Egészen pontosan februárban.
Végül is, hogy várhatják el tőlünk, 18-19-20 éves diákoktól, hogy ekkora döntést hozzanak meg, ha előtte még a mosdóba sem mehettek ki kérdezés nélkül? Sőt, a döntéshozatal nem is olyan egyszerű, főleg azoknak, akik kicsit is hasonlítanak rám: egy fagylaltot nem tudok úgy vásárolni, hogy ne dilemmáznék két íz között percekig.

(A bejegyzés elején szeretném leszögezni, hogy mindez az én látásmódomon illetve a tapasztaltaimon alapszik)

Miért fontos időben elkezdeni a tervezgetést?

Ennek több oka is van. Az első pedig az a kérdés, hogy miből fogsz érettségizni a kötelező tantárgyak (magyar, matek, történelem, idegen nyelv) mellett. Ugyanis, nem mindegy, mi lesz az ötödik (esetleg hatodik)  tantárgyad, hiszen mindegyik szak más követelményt állít fel. Gondolom mondanom sem kell, hogy orvosi szakra egyértelmű a biológia+kémia kombó, de vannak szakok, amik nem támasztanak a diákok elé különleges követelményeket, a lényeg, hogy legyen meg az ötödik tantárgyad. Aztán ott vannak az emelt érettségik, amik megint csak nem mindegy, miből csinálod meg. Ez az egyik, amiért fontos, hogy legyen minimális elképzelésed, ugyanis ezekre nem utolsó évben kell elkezdeni a készülést.
A másik, hogy mindig jó, ha tudod, milyen lehetőségeid vannak. Érdemes felállítani nem csak A, hanem B, C illetve D tervet is. Vagy akár többet.

Mit érdemes figyelembe venni?

Elég sok dolgot fontos átgondolni, mielőtt kiválasztanánk egy egyetemet illetve azon belül is egy szakot. Ezek pedig a következők
  • Önismeret
    • Sajnos önismeret nélkül nagyon nehéz megtalálni azt, mivel is foglalkozhatnánk. Ha nem tudjuk mi érdekel minket, miben vagyunk jók, sikertelen lesz az egész. Vannak, akik a tantárgyakból próbálnak kiindulni, ami egy alapnak nem is rossz. Próbálj elvonatkoztatni tanáraidtól (ugyanis lehet nem azért utálod a fizikát például, mert nem érdekel, hanem mert a tanárod rossz) és úgy átgondolni mindent. 
    • Ha ez sem igazán segít, ez sem baj, az élet ugyanis sokkal több rétegűbb, mint a tantárgyak, amiket tanulsz. Gondold végig eddigi életedet, érdeklődési köröd. Lehet, hogy ami eddig a hobbid volt (tegyük fel, évek óta honlapokat készítesz és nagyon jól értesz a photoshop-hoz. Lehet, hogy webdesignernek szuper lennél) az most a szakmád lehet.
    • Ide tartozik az is, mennyit tudunk magunkra vállalni. Fontos az, hogy mennyire nehezen teljesíthető egy szak, mi pedig mennyire vagyunk kitartóak hozzá. Sokan elmennek egyetemre, hogy legyen diplomájuk, de nem elég kitartóak, nehéz nekik és kibuknak. Hogy ezt elkerüljétek vegyétek figyelembe azt, mit bírtok el, mikre vagytok képesek.
    • De az is fontos szempont, hogy miben vagy jó. Biztos ez az első, amit figyelembe veszstek, de nagyon fontos szempont így meg kellett említenem.
  • Az adott diploma értéke
    • Manapság rengeteg vita lengi körül az egyetemeket, a diploma hasznosságát, mindenki a munkanélküli egyetemistákról beszél, akik esetleg a közeli McDonalds-ban találnak munkát. Ez a vád főleg a BTK szakjait éri, de szerintem ne hallgassatok ezekre. Járjatok utána hivatalos oldalakon, ugyanis vannak olyan statisztikák az egyetemek honlapján is, hogy mennyien tudtak elhelyezkedni a szakmájukban a diplomájukkal.
  • Pontok!
    • Végzős évetek egyik fő témája az lesz, hogy mennyi pontot lesz előreláthatólag, hogyan szerezhettek még többet illetve mennyi kell majd a kinézett szakra. Érdemes ennek is időben utánajárni, hogyan is áll össze az összesen megszerezhető, 500 pont. (Erről is tervezek írni egy kisebb bejegyzést) Ha ezt tudod, utána elkezdhetsz sakkozgatni, milyen módszerrel szerezhetsz te is többet, így előreláthatólag tudni fogod, mire lesz esélyed.

Íme pár tipp a választáshoz:

Minden évben kiadásra kerül a felvi tájoló. Ebben megtalálható az összes felsőoktatásban választható szak, ezek leírása, korábbi évek ponthatára illetve statisztikák. Az utóbbi szerintem nagyon fontos, legalábbis én rengeteg időt töltöttem ezek elemzésével, ugyanis ezekből lehet következtetni, hogy idén mire lehet számítani esetleg milyen esélyekkel indulsz el. Ezt mindenképp ajánlom beszerezni, de ha nem akarsz külön pénzt kiadni érte, biztos vagyok benne, hogy az iskolai vagy a helyi könyvtárban megtalálható lesz. Szánjatok rá időt, nézzétek át alaposan, esetleg jegyzetet is készíthettek. Jelöljetek meg benne nektek tetsző szakokat, hogy jobban átlátható legyen. Bár minden évben más szakokat hirdetnek meg az egyetemek, de akár már most megnézhetitek a 2015-ös kiadást, csak hogy legyen képetek arról, miket is tanulhattok. Sokan ugyanis le vannak ragadva a nagyon népszerű szakoknál, miközben rengeteg olyan terület van, ami esetleg nektek is tetszene, illetve munkátok is lehetne vele.
Sokszor lehet olvasni, hogy egy alapdiploma nem ér önmagában semmit. Ez szerintem a legtöbb szakot tekintve egyértelmű, egy Pszichológia BA diplomával is csak viselkedés elemző leszel, önmagában nem sokat tudsz vele kezdeni. Épp ezért ajánlom a mester szakok böngészését is. Bár még nem tartatok ott, hogy ezen kelljen gondolkodni, de lehet épp itt találod meg azt, amit később tanulni szeretnél. Vannak mesterszakok, ahová több fajta diplomával is be lehet kerülni, megnézheted azt is, merre mehetsz tovább a választott alapképzéssel. Szerintem ez nagyon fontos, én is foglalkoztam ezzel, hogy jövőbeni lehetőségeimet mérlegeljem.
Már csak azért is megéri a mesterképzésekkel foglalkozni, hogy lásd, mire oszthatod be azt a 12 félévet, amik állami támogattak. Minden embernek ennyi jár, ez magába foglalhat bármit. Épp ezért fontos azt is latolgatni, szeretnéd-e felhasználni. Mert két alapképzés (kétszer hat félév) is kiteszi a 12 félévet, de egy alap- (hat) és egy mesterképzés (általában 4) esetében marad 2 féléved.
Beszélj egy tanácsadóval vagy egy tanároddal! Az én iskolámban az egyik tanár mindig segítségünkre sietett, ha kérdésünk volt, akármi is volt az. Ha van olyan személy az iskolátokban, aki tudnak nektek segíteni, mindenképp keressétek fel, de ha nem, biztos találtok olyan szakembert, aki tud nektek tanácsot adni. Ha jól tudom, az általában januárban megrendezésre kerülő Educatio kiállításon szokott is lenni tanácsadás felvételizőknek.
Educatio kiállításra mindenképp menjetek el, akár már tizenegyedikben is! Az összes egyetem megjelenik, tudtok beszélni odajáró felsőévesekkel, akik minden kérdésetekre válaszolnak. (De tényleg, én még azt is meg tudtam, mennyi tükör illetve konnektor van a kollégiumban, mert valaki előttem ezt is megkérdezte) Kaptok csomó brosúrát, amik nagyon hasznosak (és szépek, szeretem őket gyűjtögetni, de ha szerencsétek van pendrive-ot is kaphattok vagy tollakat) mindemellett, rengeteg információval el lesztek látva. Érdemes elmenni eltekintve a nagy tömegtől, ami egyébként kibírható,
Menjetek el nyíltnapra! Egyrészt azért, mert hasznos és rengeteg dolgot megtudhattok az adott egyetemről illetve a képzéseiről, de amire szerintem igazán jók ezek az alkalmak, az az, hogy megismerhetitek a közeget. Biztosan nektek is fontos, hogy olyan helyen tanuljatok, ami szimpatikus, jól érzed magad, mert jól néz ki az egyetem, barátságosak a felsőbb évesek, jó fejnek tűnnek a tanárok (akiket a nyílt órákon láthattok) illetve tetszik a hely kisugárzása. Sokaknak az a fontos, hogy minél nevesebb egyetemre járjanak, ami persze tényleg klassz dolog, de érdemes megnézni, hogy egyáltalán nektek tetszik-e az egyetem. Mert ha nem, akkor tulajdonképpen nincs miről beszélni, annyit nem ér egy név, hogy te rosszul érezd magad és emiatt sikertelen legyél.

Van más lehetőség is!

Akkor sem kell kétségbe esni, ha úgy érzed, nem vagy egyetemre való. Nem vagy rosszabb senkinél se, se kevesebb se butább. Ne menj azért egyetemre, hogy legyen egy diplomád, azért menj oda, mert szeretsz tanulni és van olyan szak, ami érdekel. Ha a szüleid erőltetik, nyugodtan mondj nemet, ugyanis ez a te életed. Bár én a továbbtanulást nagyon támogatom, hiszem a diplomás kereset sokkal több, de a mai világban nagyon nehéz bármivel is elhelyezkedni. Bár ez a kérdés elég összetett, a lényeg, hogy elég kilátástalan a helyzet sok ember számára. Fizika tanárom 
Az a baj, hogy (legalábbis nálunk) nem nagyon tájékoztatják a diákokat arról, mihez kezdhetnek magukkal érettségi után. A szakközépiskolákat sokan lenézik, de ott szakmát is kapsz, ami szerintem a mai világban hasznos lehet. De ott vannak az OKJ-s képzések is, (amikért egyetemen plusz pont jár!) ez szintúgy jó választás lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates