vasárnap, június 11, 2017

Freshman advice - Financial tips for dorm life

A kollégista élet egy sajátos életforma. Akárhogy spórol az ember, akármilyen tippeket próbál bevetni, valamiért mindig azonosulni tud az ember a kolis meme világgal. Ha az ember sosem volt kollégista, az első év elég nagy újdonságnak számít, egyrészt hozzá kell szokni ahhoz, hogy nincs otthon az ember a családja körében, hetente/kéthetente esetleg havi szinten utazni kell, meg kell tanulni együtt élni idegen emberekkel és persze kisebb-nagyobb segítségekkel egyedül kell gondoskodni magunkról.
Hogy ezek kinek hogy mennek, személyenként eltérő, számít az, hogy ki milyen családi háttérből szakad ki, milyen az otthoni anyagi helyzet, mennyire önálló, illetve mennyire alkalmazkodó típus. Beleszokni egy idegen környezetbe sosem egyszerű, főleg, hogy magával von bizonyos dolgokat, például meg kell tanulni kezelni a pénzt.
Meg kell tanulni beosztani a rendelkezésedre álló pénzt és magadra kell vásárolnod teljesen egyedül, többek között kaját. Persze aztán ott van az is, hogy veszel magadnak pár apróságot, ruhákat, elmész kávézni valahova, aki bulizni is jár, annak a belépőre és az alkoholra is számítani kell, az utazásról pedig még nem is beszéltem. Akármennyire is odafigyel az ember, gyakran ütközünk abba a problémába, hogy nem tudjuk, hova lett a pénzünk és akárhogy számolgatunk, mi biztos, hogy nem költöttünk ennyit.
A mai bejegyzésben ebben szeretnék pár tippet adni azok alapján, hogy én idén hogyan próbáltam költséghatékonyan vásárolni, spórolni és számontartani a költségeimet. Nem leszek álszent, ez nem mindig sikerült nekem sem, azonban próbálkozom és remélhetőleg jövőre még rendszerezettebb leszek ezen a részen is.

Tartsd számon kiadásaidat egy alkalmazás segítségével!

Rengeteg alkalmazást találhatunk, amivel rendszerezhetjük kiadásainkat/bevételeinket. Nekem személyes kedvencem a Money Lover, amit androidra és iOS-ra is letölthettek. Egyrészt forintot is tud kezelni, a kiadásaitokat pedig csoportosítani tudjátok, így havonta ellenőrizni tudjátok, mire adtatok ki többet. Étel, ruha, éttermi étkezés, ajándék vásárlás, csak hogy egy párat említsek a kategóriák közül, de tetszőlegeset is létrehozhattok, továbbá leírást adhattok a kiadásokhoz, hogy később emlékezzetek, mit is vásároltatok pontosan. Mindemellett a bevételeket is bevihetitek ugyancsak csoportosítva. Ami nekem különösen tetszik, hogy készpénzt és bankkártyát külön is számolja (természetesen összbevételt/kiadást is mutat), viszont nem kell megadni semmilyen adatot a bankkártyádhoz.
Egyrészt nem csak láthatjuk mikre adtunk ki pénzt, de ezzel akár megállj is parancsolhatunk magunknak, ha esetleg feleslegesen szeretnénk venni valamit. Bármikor ellenőrizhetjük, mennyi pénzünk van jelenleg, kinek tartozunk/ki tartozik nekünk.
Ha nem szeretnétek telefonon vezetni, akkor határidőnaplótokban vagy egy külön erre szánt jegyzetfüzetben is készíthettek pénzügyi tervezőket. Szerintem ez időigényesebb, mert bár annak ellenére, hogy jobban szeretek papíralapú határidőnaplókat használni, ezt szívesebben vezetem a telefonom, ugyanis mindig nálam van, így azonnal beleírhatom a legutóbbi kiadásomat. 

Legyen egy havi költségvetésed!

Célszerű úgy vásárolni, hogy tudod, hogy mennyi pénzt adhatsz ki bizonyos dolgokra egy-egy hónapban. Egyik szobatársam ezt nagyon hatékonyan csinálta, megtervezte, mennyi pénzt költ heti szinten kajára és ehhez mindig tartotta magát. Nem szükséges pontos összegeket belőni, mert természetesen nem mindig tudja magát tartani az ember ezekhez, elég egy körülbelüli érték is. Én próbáltam 2000-2500 forintból heti szinten bevásárolni kaját, persze ehhez még nem számoltam hozzá azt, ha külön rendeltem pizzát vagy beültem valahova enni. Ezektől eltekintve viszont szinte sikerült magamat tartani a limithez.
Ha nem is költségvetést tervezel, de minden hónap elején érdemes felírogatni azokat, amikre mindenképpen kell pénzt kiadnod, hogy tudd, ezektől eltekintve mennyi pénzből gazdálkodhatsz. Ezek jöhetnek szóba:
  • Utazás - bérlet (helyi illetve távolsági), ha esetleg valaki kocsival jár, akkor benzin
  • Tisztálkodási szerek
  • kollégiumi díj/albérlet ára, rezsi
  • előfizetések - telefon, tv, spotify stb.
  • egyéb
Általában ezek azok az összegek, amikre gondolni kell ilyenkor, gondolom mindenki tisztában van a sajátjaival. A tisztálkodási szereket persze nem vesz havonta az ember, de mindig akad valami, amit körülbelül ezzel a gyakorisággal pótolni/cserélni kell, ez lehet sampon, tusfürdő, wc papír, szappan, stb. és valljuk be, ezek eléggé szükségesek. A lakhatás persze mindenki számára egyéni, ha valakinek esetleg a szülők fizetik, nyilván ez kiesik, de szükséges tartottam ezt is megemlíteni, ugyanis ezekkel jó ha tisztában van az emberrel.

Tervezd meg, mit fogsz enni!

Érdemes hétvégén átgondolni, következő héten miket szeretnél enni. Ha már van egy kész terved, sokkal könnyebb lesz elmenned vásárolni. Egyrészt az egész heti bevásárlást letudhatod hét elején, másrészt nem az utolsó pillanatban kell kitalálnod melyik nap mit fogsz főzni/hova fogsz menni enni. Igen, azt is érdemes előre eltervezni, hogy melyik nap hova ülsz be ebédelni, így ennek hála előre tudni fogod, mi az, amire pénzt fogsz kiadni.
Az is hasznos, ha szobatársa(i)ddal összefogtok és megtervezitek, mikor fogtok közösen főzni. Így eloszthatjátok a költségeket, mindenkinek sokkal inkább megéri majd. 

Készíts bevásárlólistát!

Érdemes bevásárlások előtt felírni magadnak a legszükségesebb dolgokat. Hogy őszinte legyek én elég nehezen tartom magam ezekhez, általában mindig eszembe jut valami a boltban, hogy persze erre is szükségem van, de próbálok nem túlzottan eltérni tőle. Legalább ad valamiféle keretet, hogy tudd, mi az, amit feltétlen venned kell. Ha esetleg tudod, hogy úgyis túlköltekeznéd, érdemes megadnod magadnak egy keretet, hogy ezen felül körülbelül mennyit költhetsz.
Ennél a pontnál szeretnék még egy apró tippet megemlíteni. Ne vegyél rágcsálnivalót! Persze nem azt mondom, hogy soha ne vegyél magadnak csokit, chipset, mert persze, néha ezek kellenek, jól esnek az embernek. Azonban vannak olyanok, akik minden egyes vásárlásnál meglepik magukat valamivel, pedig nem kéne. Egyrészt, mert nem egészségesek, másrészt lehet, hogy csak pár száz forintot adsz ki rájuk, ezek havi szinten eléggé megdobhatják kiadásaidat. Ha szeretnél valami kis nassolnivalót venni, inkább gyümölcsöt/zöldséget vegyél, egyrészt sokszor olcsóbb (például egy alma), arról meg ne is beszéljünk, hogy egészségesebbek is. Erre viszont nem szabad sajnálni a pénzt. 

Figyeld meg, melyik bolt olcsóbb a környékeden!

Gondolom mindenki észrevette már, hogy egyes szupermarketek olcsóbbak, mint mások. Nálunk ez úgy alakult, hogy az a bolt, ami legközelebb van a kollégiumhoz, az a legdrágább, amelyik pedig a legolcsóbb, az pedig egészen messze van. Emiatt állandóan mérlegelnem kell, pontosan mikre van szükségem, merre menjek el, mert tudom, hogy míg az egyikben pár apróságért kifizetek több, mint egy ezrest, a másik helyen 2500 forintból rengeteg mindent meg tudok venni. Érdemes több boltot is felkeresni, árakat összehasonlítani és természetesen a minőségre is figyelni. Neveket direkt nem írtam, plusz nem is nagyon lehet általánosítani. Válaszd azt a helyed, ami a legkedvezőbb a pénztárcádnak! 

Biztos szükséged van rá?

Legyen szó élelmiszerek vásárlásáról, ruhákról, sminkekről vagy egyéb apróságokról, sokszor előfordul, hogy megveszünk dolgokat, amikre valójában az égvilágon semmi szükségünk vagy azért, mert már van vagy azért mert úgy sem használnánk sosem. Ételből is könnyű felraktározni többet, és persze, inkább legyen több, mint kevesebb, de az étel romlandó. Velem is előfordult már, hogy vettem kenyeret és mellé vettem kiflit, kalácsot, péksütit és tulajdonképpen csak kidobtam az ablakon a pénzem. A boltban hirtelen nagyon kellettek ezek, úgy voltam vele, hogy biztos meg fogom enni, de ez nem történt meg és rám maradt egy csomó kaja. Smink és ruha terén nagyobb önuralommal rendelkezem, ott jobban át tudom gondolni a dolgokat, de ha ti ott is hajlamosak vagytok megvenni felesleges dolgokat, akkor érdemes feltenni magatoknak a kérdést:
Biztosan szükségem van rá? Ha ételről van szó, megkérdezheted magadtól, hogy biztosan meg fogod-e enni, el fog-e fogyni pár napon belül esetleg mennyi kajád van már egyébként is. Ha ruháról, jöhetnek a szokásos kérdések: Sokszor fogod hordani? Összesen hány ruhadarabhoz tudod viselni? Van már ilyened? Csak azért, hogy legyen vagy legyen még egy, ne vegyél meg semmit. Persze néha-néha megengedheti magának az ember afféle önjutalmazásként, de fontos, hogy okosan vásároljunk.

Ne menj egyedül vásárolni!

Ha tudod magadról, hogy egyedül mindenféle kacatra rábeszéled magad, órákig képes vagy nézelődni még akkor is, amikor sietned kéne, akkor mindenféleképpen hasznos egy társ. Persze az is lényeges szempont, hogy ki jön veled, ugyanis ha valaki ugyanúgy órákat el tud tölteni egy boltban, mint te, akkor nem ő a te embered. Ha van valaki, akiről tudod, hogy célirányosan vásárol, csak azt veszi meg, ait szeretne, akkor menjetek együtt, sokkal gyorsabb lesz.Az előző tippet is használhatjátok, ugyanis segíthettek egymásnak a vásárlásban úgy, hogy megkérdezitek a másikat, hogy biztosan szükség-e van arra, amit épp megvenni készül. 

Csak bizonyos mennyiségű készpénzt vigyél vásárolni!

Bankkártyával fizetni egyszerű, de van egy nagy hátránya: nem tudsz megállj parancsolni magadnak, mert nem látod magad előtt, fizikailag mennyi pénzed van. Vásárlás előtt tegyél el magadnak annyi pénzt, amennyi a limited, amennyit maximum költhetsz, a bankkártyát pedig ne vidd magaddal. Így lesz egy kereted, amiből gazdálkodhatsz és nem lesz rá egyáltalán lehetőséged, hogy ezt túllépd.

Vigyél otthonról kaját!

Nem azt mondom, hogy mielőtt visszamész a kollégiumba, foszd ki az otthoni hűtőt, de ha egy-két dolgot már otthonról hozol, kevesebbet kell költened mikor elmész vásárolni. Ha viszel pár kiflit, egy csomag sonkát vagy esetleg pár zöldséget, rögtön megspórolsz pár száz forintot, amiért nagyon hálás leszel magadnak.

Persely

Idén ezt még nem alkalmaztuk, de jövőre szobatársammal terveztünk egy perselyt, amibe mindig beleteszünk egy kis aprót. Sokszor van olyan helyzet, hogy vagy már nincs nálunk készpénz vagy egyáltalán nincs pénzünk, pedig akkor mennénk valahova/rendelnénk pizzát/vennénk valamit. Ilyenkor ez a lassan gyűjtött pénz nagyon hasznos lesz remélhetőleg, vészhelyzet esetén jó lesz a tudat, hogy van egy kis félretett pénz. Ha nem szeretnél valakivel összefogni/egyedül laksz, akkor természetesen magadnak is elkezdheted a félretett pénz gyűjtögetését.

Szerezz pénzt! Mit csinálj, ha nincs időd dolgozni?

Hiába van lehetőség diákmunkára, nem egyszerű egyetem mellett dolgozni, persze nem lehetetlen. Azonban ha nem szeretnéd erre hajtani a fejed, mert elvenné az időt a tanulástól, azonban szükséged van egy kis plusz pénzre, nem kell kétségbeesned.
1. Tanulj, hogy következő félévben kapj ösztöndíjat!
Eléggé magától értetődő a dolog, azonban fontos megemlíteni. Az átlag, amitől ösztöndíjat adnak az egyetemenként/szakonként/évfolyamonként eltérő. Egyetemed oldalán biztos találsz információt arról, hogy hány ösztöndíjsáv van, megnézheted előző évek átlagait, hogy tudd, körülbelül mire számíthatsz. Szerintem tanulásnál eléggé motiváló a tudat, hogyha igazán jó átlagod lesz, akkor kapsz pénzt még akkor is, ha nem óriási összegekről beszélünk. Havi szinten azonban nagyon nagy segítség tud lenni.
2. Tarts magánórát!
Ha tudod, hogy egy tantárgyból/nyelvből nagyon jó vagy, akkor érdemes magántanárnak állni. Nyelvszakosként magától értetődő, hogy több szaktársam angol órákat ad, de nem kell feltétlen nyelvekben gondolkodni. Egyik nap az egyetemen a mellettem lévő asztalnál éppen matek korrepetálás folyt. Érettségik előtt érdemes középiskolásokat keresni, nekik biztos szükségük lesz korrepetálásra, de az egyetemen is biztosan akad valaki, akinek tudsz segíteni. Az árak persze eltérők, ismerek olyat, aki óránként 1000 forintot kér. Nem egy nagy összeg, de minden forint számít.
3. Add el felesleges dolgaidat!
Ha létezik kolis csoport, akkor ott, de bármely más facebookos csoportokban meghírdetheted már nem használt ruháidat. A határ a csillagos ég, egy kolis lány egyszer nescafe instantkávékat árult, tényleg bármit el lehet adni. Telefontokot, cipőt, ékszert, laptoptáskát, bármit.

Remélem tetszett ez a bejegyzés és tudtam segíteni ezekkel a tippekkel. Ha van véleményetek, tapasztalatok a témával kapcsolatban, esetleg nektek is van személyes tippetek, akkor írjátok meg őket kommentben, nagyon kíváncsi vagyok, ti hogyan spóroltok illetve szereztek pénzt. Ebben a bejegyzésben már említettem az egészséges étkezés témáját, egy bejegyzésben hamarosan ehhez is szeretnék tippeket adni.

Hasznos linkek:
budget planner printables
diehardstduyblr's printables

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates